Memoria lui Alexandru Odobescu, sinonimă cu Tezaurul de la Pietroasa

Scriitor, arheolog și om politic, Alexandru Odobescu s-a născut pe 23 iunie 1834, la București. Lui îi datorăm descoperirea Tezaurului de la Pietroasa, din anul 1837, de la poalele dealului Istrița (jud. Buzău), cunoscută și sub numele de „Cloșca cu puii de aur”. După ce a realizat această excepțională descoperire, Odobescu a publicat o monografie dedicată tezaurului: „Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique”, Tome I-III, Éditions J. Rothschild, Paris, 1887-1900.

Extrem de interesant, este că Tezaurul de la Pietroasa, care conține 12 piese datate din sec. IV e.n, a fost considerat până la descoperirea mormântului lui Tutankamon, cel mai important tezaur din aur al lumii, care a circulat prin cele mai faimoase muzee europene. În prezent, acesta este păstrat în expoziţia Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României.

Să ne amintim și că Alexandru Odobescu este autorul unui tratat de istorie a arheologiei („Istoria arheologiei”, 1877), a mai multor studii de folclor despre cântecele Europei răsăritene, a unor studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea, nuvele istorice și eseuri. Cunoscutul arheolog a decedat pe 10 noiembrie 1895, în București, iar trupul său a fost înmormântat la Cimitirul Bellu.

You May Also Like

Nicolae Iorga și „lupta pentru limba românescă”

100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George, filolog și orientalist român

Impresionanta monografie a lui Oreste Tafrali

Legenda Comunei Lupșa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *