Acasă

Acasă

LogoRosu

Vol. 1, No. 1 (2020)

 

 

Semne alese, o nouă valoare estetică a sufletului nostru

 Elena Boholț

Valorile estetice pe care le producem, fie că este vorba de literatură, pictură, fotografie, grafică, film, teatru sau orice altă activitate, prin care noi oferim celor din jur o poartă către visare, sunt părți ale unui ansamblu al artei ce merită apreciere. Un semn, două, trei…  și este de ajuns să mă cufund „ca într-o mare de visări dulci şi senine”, cum spune Mihai Eminescu.

Parcă niciodată nu ar fi vremea potrivită să începi ceva nou, mai cu seamă atunci când omenirea pare a fi înebunită după agoniseli mărunte, după funcții impozante, după laude sau orice alte griji o mai avea. Așa a fost în toate timpurile. Aristotel, de exemplu, avea o viziune extraordinară despre om, pe care îl considera un „animal social”, căci în „absența societății ne-ar lipsi însăși statutul de om”. Important filozof al Greciei Antice, Aristotel a întemeiat practic retorica, etica, metafizica și logica formală.  Dar cine nu a auzit de Ars Poetica (arta poetică) lui Aristotel? Sau cine nu a citit „Epigonii” lui Mihai Eminescu?

„Văd poeţi ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere/ Cichindeal gură de aur, Mumulean glas cu durere,/ Prale firea cea întoarsă, Daniil cel trist şi mic,/ Văcărescu cântând dulce a iubirii primăvară,/ Cantemir croind la planuri din cuţite şi pahară,/ Beldiman vestind în stihuri pe războiul inimic”…

Astăzi aducem în fața dumneavoastră revista literară „Semne alese”. Orice semn poate fi începutul unei arte, începutul unei scrieri. Noi, echipa acestei reviste, alegem semnele pentru dumneavoastră, în încercarea de a vă încânta sufletul, privirea, gândurile ori sentimentele cu frânturi de artă ce luminează viața.

„Zilele de aur a scripturilor române” nu au trecut, ele se clădesc în fiecare zi, cu fiecare gând așternut în fața dumneavoastră. De aceea, noi vă oferim puțin din frumusețea unor „Semne alese”.

Coperta vol1

Recomandări

roman

„Vicii vinovate”, o alchimie perfectă între viața de polițist la Narcotice, traficanți și muzică rock

evocări

Apocalipsa după Cioran. Paradisul de la Rășinari pierdul în paradisul ceresc

proză scurtă

„Au fost 110”: Flacăra istoriei renaște sub condeiul scriitoarei Zvetlana Preoteasa

debut

Poezia Marilenei Apostu, un oratoriu liric al revelațiilor

poezie

Neconformistă și plină de subtilități neașteptate:
Lali Iorga

edituri

Legendele şi miturile Greciei Antice (de N.A.Kun) -„Biblia” oricărui aspirant la cultură

eveniment

Literatura de ficțiune are anul acesta 13 laureați EUPL

audio

Filozofia poetului american Leonard Schwartz a fost marcată de întâlnirea cu Emil Cioran

arte vizuale

În viziunea artistului Gabriel Boholț, imaginea este veriga ce oferă armonia vieții.