AUDIO

AUDIO

Filozofia poetului american Leonard Schwartz a fost marcată de întâlnirea cu Emil Cioran

CioranInterviu audio și text:

 

 

 

 

 

 

Mădălina Corina Diaconu

Leonard_SchwatzPoet și jurnalist american, Leonard Schwartz este autor a numeroase volume de poezie, printre care faimoasele „If” și „The New Babel”. Și-a citit poeziile la numeroase festivaluri și evenimente de gen din lumea întreagă, devenind unul dintre cei mai cunoscuți poeți americani contemporani. Conduce din 2003 seria de emisiuni radio „Cross Cultural Poetics”, una dintre cele mai longevive emisiuni de radio din SUA, care se axează pe poezie și poeți contemporani. În tinerețe a avut ocazia să-l întâlnească și să-l cunoască pe Emil Cioran, în Franța.

Întâlnirea cu filozoful român Emil Cioran i-a marcat destinul tânărului student american la filozofie, care mărturisea într-un interviu acordat unui post de radio că „retorica filozofiei ar putea aduce propriului meu scris o nouă perspectivă”. Ceea ce s-a și întâmplat, căci vocabularul și ideile filozofice se regăsesc în toată opera poetului american. Revenind la întâlnirea dintre Leonard Schwartz și Emil Cioran, care a avut loc în anul 1985, la Paris, americanul ne dezvăluie un detaliu prea puțin cunoscut de opinia publică: umorul filozofului.

În loc de încheiere, redau un citat din opera lui Cioran care caracterizează perfect întâlnirea dintre cei doi scriitori: „Orice gânditor, la început de drum, e silit să opteze, fără voia lui, între dialectică şi salcia plângătoare” .

„Marea carte cu eroi” sau istoria pe înțelesul tuturor

WhatsApp Image 2020-06-04 at 14.20.05Interviu audio și text:

Mădălina Corina Diaconu

Istoricul și scriitorul Vasile Lupașc Sfinteș s-a remarcat în lumea publicisticii cu o serie de volume în care magia istoriei deschide noi orizonturi. În „Marea carte cu eroi”, faptele de vitejie ale neamului nostru sunt prezentate într-un mod unic viziunea lui Vasile Lupașc și a ilustratorilor Andrei Pervukhin, un grafician rus și târgovișteanul Cristian Stanciu.

„Regi și voievozi celebri sau eroi mai puțin cunoscuți care au clădit prin înțelepciunea și vitejia lor România de astăzi se întorc, așa cum se cuvine, în conștiința copiilor”, spunea Vasile Lupașc Sfinteș în 2017, când a lansat „Marea carte cu eroi”.

Cartea se adresează în mod special copiilor, însă este un prilej minunat pentru ca noi, cei mari, să redescoperim istoria alături de cei mici. La finalul poveștilor sunt inserate și câteva lecții de istorie despre domnitorii români, iar în ultimele pagini ale cărții se află un mic dicționar cu termeni mai puțin cunoscuți.

Cartea poate fi achiziționată de pe https://realdracula.com/produs/marea-carte-cu-eroi/