FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE

arte vizuale

În viziunea artistului Gabriel Boholț,

imaginea este veriga ce oferă armonia vieții.

Milena Ispas

Gabriel Boholț

Fotografia este pasiunea artistului Gabriel Boholț dintotdeauna. Acolo unde noi vedem un simplu pom, o frunză, un râu sau o floare frumoasă, pentru Gabriel universul se dezvăluie în toată strălucirea sa, iar cu ajutorul imaginilor captate prin camera fotografică putem admira splendoarea din jurul nostru, care altfel ar fi trecut poate neobservată.

La începutul anilor 1993, Gabriel Boholț a publicat primele sale fotografii în presa centrală și, în foarte scurt timp, a devenit unul dintre cei mai apreciați fotoreporteri din țară. Oameni, natură, artă, Revoluția din 1989, evenimente sportive sau mondene, revolte sau războaie, artistul Gabriel Boholț a surprins imagini memorabile din locurile unde a fost ca fotojurnalist. A abordat în fotografie o serie de genuri publicistice precum fotografia de presă de eveniment sau fotoreportaje din zone de conflict armat (Transnistria – Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Podgorica, Kosovo, Kurdistan-Turcia); fotoreportaje sociale; fotografia de modă; fotografia publicitară; fotografia de studio.

Lucrările sale au fost expuse atât în țară, cât și în străinătate. A avut nenumărate participări la expoziţii colective de artă fotografică în România, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania, Spania, Ucraina, China, Japonia, Olanda, India, Israel, mai multe expoziții individuale de fotografie în România ori în Spania și altele.

Pentru Gabriel, imaginea este un mesaj de dincolo de ochii noștri, căci imaginea este o altă semnificație a sufletului și a minții în care Dumnezeu ne arată ceea ce suntem sau ceea ce am putea fi. De aceea, artistul Boholț nu s-a oprit doar la fotografie. A regizat și piese de teatru ori filme de ficțiune și scurtmetraje, acestea din urmă fiind premiate la diverse festivaluri de profil din țară ori din străinătate. Dintre acestea, voi aminti doar că Gabriel Boholț este regizorul primului film 3D produs integral în România, intitulat „Culegătorii de folclor”.

În esență, imaginea pentru Gabriel Boholț este veriga ce oferă armonia vieții.