„A fi religios sau a fi creștin”, o carte-mărturie despre iubirea lui Hristos

Debutul editorial al cunoscutului jurnalist Florin Manole este marcat de publicarea cărții „A fi religios sau a fi creștin. O perspectivă duhovnicească”. Cu o prefață scrisă de părintele Constantin Necula, cartea a apărut sub lumina tiparului de la Editura Universitară – secțiunea Filozofie și Religie – , o editură care s-a impus pe piața de carte din România prin înalta ținută academică a aparițiilor sale dedicate învățământului, științei și culturii în ansamblul său. Evenimentul de lansare organizat de Editura Universitară – ce a purtat numele „Hai cu mine să-ți arăt o carte” – a avut loc la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din Capitală, iar în cadrul acestuia au fost invitate și doamnele scriitor Elena Netcu, cu romanul „Kraina” și Cătălina Hașotti, cu romanul „Dimineața lianelor”.

Dacă filozofia cere argumente, religia cere dragoste, iar în cartea lui Florin Manole sunt expuse mai multe idei complexe și delicate, de care s-au ocupat înainte și marii gânditori români precum Mircea Eliade, Emil Cioran ori Dumitru Stăniloaie, a explicat invitatul special teologul Ioan Lazăr, secretarul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. El recomandă cartea lui Florin Manole – care a obținut recent și o licență în teologie – deoarece este o carte care nu abundă în termeni tehnici, fiind plăcută și ușor de citit.

În prefața cărții, părintele Constantin Necula arată că: „Cine crede că diferența dintre religios și credincios e o joacă acum se va lămuri. În tihna unei scrieri ca un rădvan de liniște, Florin Manole ne oferă o alternativă la vindecarea de sincretismul religios al vremii prin liniștită reîncreștinare. O reasumare a conținuturilor de Botez, ale cuvintelor care ne definesc existența, deci credința. Efort sensibil, marcat de smerenie, ceea ce îmi pare extrem de important. Evitând să alunece în sloganuri – boală grea a lumii civilizate de azi – precum și în mistificări ale credinței, cred că autorul se află în fericita împlinire a cuvintelor Sfântului Vasile cel Mare: Nu trebuie să fim ca aceia care sunt străini de învățătura Domnului: noi trebuie să-l imităm pe Dumnezeu și pe sfinții săi, după puterea ce ne-a fost dată de El” (Regulile Morale,27.1).

Cu siguranță filozofia creștină a fost, este și va fi inevitabilă atâta timp cât va exista măcar un singur creștin care gândește. Să ne amintim de ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel în „Epistola către Romani: „Fiindcă ceea ce se poate ști despre Dumnezeu vădit este în inimile lor și Dumnezeu este cel ce le-a vădit-o. Într-adevăr, însușirile lui nevăzute, putere a lui cea veșnică și a lui dumnezeire se văd prin cugetare a de la începutul lumii în făpturile lui…”. Este una dintre ideile pe care le-a întărit autorul, care a explicat invitaților de la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” că „omul creștin, ca să poată ajunge la iubirea pură față de Hristos, trebuie să își schimbe mintea, să se pocăiască”. Autorul a vorbit despre lupta continuă a omului de a-și mărturisi credința, faptul că merge să își caute liniștea la biserică, că este fiu de Dumnezeu și că îl iubește cu adevărat pe Hristos, deoarece „proiectul creștinătății depășește creștinătatea însăși, iar oamenii se simt judecați”.

O pledoarie pentru carte a Editurii Universitare

„Kraina este o carte despre prezentul dureros al unui popor peste care a năvălit teroarea istoriei, pârjolind pământul și curmând vieți nevinovate. Este o carte despre supraviețuire, despre durere și speranță, despre răbdare și credință, dincolo de ghearele morții, dincolo de cruzimea și puterea de a îndura”, a spus Elena Netcu, despre cartea sa.

Cătălina Hașotti a obținut în 2022 Premiul I la Concursul Național „Ioan Slavici” pentru romanul „Dimineața lianelor”, care acum a fost reeditat. Autoarea a povestit invitaților că acest roman a fost scris în vara anului 2021, când a lucrat câte 10-12 ore zilnic. „Dimineața lianelor” este un roman în care vom descoperi povești de iubire ce se desfășoară pe mai multe planuri, dar și false relații de familie. O carte în care autoarea își mărturisește o parte din viața sa, dar fără ca cititorul să afle cât este adevăr și cât este ficțiune.

Editura Universitară a dorit ca evenimentul ,,Hai cu mine să-ți arăt o carte” să fie pledoarie pentru carte, pentru autorii români și pentru cititorii de pretutindeni.

You May Also Like

„Atingerea privirii”, o metaforă transpusă în realitate de maestrul Nicu Dumitrescu

Covasna, locul de întâlnire al spiritualității românești

Comunicat de presă: 100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Un Condei numit Fair-Play

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *