Tudor Vladimirescu. Întâlniri astrale ale istoriei românilor

Pe istoricul și scriitorul Vasile Lupașc l-am cunoscut cu ani în urmă… De fapt, i-am cunoscut mai întâi cărțile scrise cu drag despre istoria strămoșească și dedicate copiilor, vlăstarelor care ar trebui să ne calce mândri pe urme. Nu este de mirare că, și în acest an dedicat domnitorului Tudor Vladimirescu, îl regăsim pe Vasile Lupașc cu dor de istorie curată, de bucuria de a o împărtăși cu cei din jur. Nu m-am putut abține și l-am întrebat…

Unde începe și unde se sfârșește istoria acestui neam în sufletul domniei voastre?

Vasile Lupașc: Am înteles de mic, de la părinții și profesorii mei buni că istoria reprezintă jurnalul unui șir neîntrerupt de oameni, că în acest lanț toate verigile sunt importante, că istoriile celor din trecut își pierd sensul fără interesul și aprecierea generațiilor prezente și a celor încă nenăscute. Noi, cei de astăzi avem datoria și față de eroii din veac și fața de românii viitorului să nu întrerupem acest lanț de pilde, sacrificii, vitejie și înțelepciune. Din acest punct de vedere, Tudor este un personaj uriaș. Dicolo de faptele sale de vitejie, de vizionarismul său politico-social, Vlaimirescu este un nod al vremurilor românești.

În anii adolescenței, Tudor se întâlneste cu Vasile Nicola Ursu, sau Horea cum este el cunoscut astăzi. Conducătorul răscoalei din 1784 respinge cererea prea tânărului Tudor de a se alătura luptătorilor români. Imaginea eroului transilvănean îl va urmări și influența pe Vladimirescu toată viața și se pot observa similitudini izbitoare între acțiunile și chiar în atitudinea celor doi în fața morții.

O altă întâlnire astrală a istoriei noastre îl are ca protagonist tot pe Tudor Vladimirescu. Conform unei legende înainte de începerea revoluției sale, Tudor trece prin satul lui Nicolae Bălcescu, la acea dată încă un copil și povestește sătenilor despre faptele impresionante ale lui Mihai Viteazul. Mai târziu, Bălcescu și Kogălniceanu au afirmat în dese rânduri că revoluția română de la 1848 este o continuare a programului formulat de către Vladimirescu. Mai mult, este foarte posibil ca primii germeni ai lucrării „Românii supt Mihai Voievod Viteazul” să se fi născut chiar la acea întâlnire. Despre influența acestei lucrări – fondatoare de școală – în istoriografia românească este inutil să mai pomenim acum.

Așa se face că prin Tudor Vladimirescu, eroii  evului mediu românesc au vorbit către generația de la ”48 și prin aceștia din urmă, mai departe către noi.

Cum v-a venit ideea unei cărți de colorat inspirată de personalitatea lui Tudor Vladimirescu și ce impact sperați să aibă cărțile dumneavoastră?

Vasile Lupașc: A venit simplu, natural. Am scris până acum romane istorice citite de către toate vârstele dar, parcă, puțin mai potrivite adulților săriți de 30-40 de ani, am înregistrat cărți audio pentru cei ce nu mai au timp să citească, am publicat cărți pentru copiii de școală generală și de liceu, am construit o carte care conține 90% imagini și foarte puțin text pentru cei mici, cărora le citesc bunicuții, am compus o operă rock pentru cei mai zvăpăiați, am filmat lecții relaxate de istorie prin parcuri și prin curți domnești, am făcut tot ce am putut pentru a nu lăsa să dispară memoria celor ce au construit, în mii de ani, România. O carte de colorat lipsea. Așa că… de acum nu mai lipsește.   

Cartea sper să bucure atât pe cei micuți, cât și adulții care prind un ceas de relaxare. În același timp, sper să îi facă pe mulți, indiferent de vârstă, să se îndrăgostească de eroii noștri atât de frumoși la trup și la suflet! Avem o mare, uriașă, nevoie de modele pozitive și această carte reprezintă o nouă cale prin care încerc să aduc aceste exemple mai aproape de cei care au nevoie de ele.

You May Also Like

Eugen Șerbănescu și a sa relație de „love & hate” cu scrisul

Antonime pe timp de pandemie, o nouă carte a Adei D’Albon (audio)

„Scrisul de mână îți aduce persoana foarte aproape…” (audio)

Ada D’Albon: „Muzica îmi crește temperatura sentimentului de iubire” (audio)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *