Palatul Suțu: Condeieri de elită ai gazetăriei române au salutat apariția revistei literare „Semne alese” și lansarea cărții scrise de Corneliu Vlad „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!”

O fi fost şi mai este lumea încă guvernată de felurite forme şi alarmări apocaliptice, însă poate a sosit vremea de a se modela şi remodela şi după o „samă” de cuvinte şi „semne alese”! Sub această stare de fapt, ieri, la Palatul Suţu, din Bucureşti, în spaţiul generos expoatat (ca distanţare socială) de către zeci de participanţi, a avut loc un dublu eveniment: apariţia on-line a primului număr al revistei de cultură „Semne alese” și lansarea cărţii lui Corneliu Vlad „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!”. De remarcat că s-au respectat toate normele impuse de noua „apocalipsă” mondială generată de coronavirus. Benevol amfitrion sau purtător de cuvânt înainte a fost Doru Dinu Glăvan, preşedinte UZPR, care, cu această ocazie, şi-a îndemnat confraţii, care au cărţi pe rol, să apeleze la tipografia UZPR, aşa cum a făcut şi Corneliu Vlad, în ideea că vor obţine preţuri modice pentru tipărirea manuscriselor.

Evenimentul, desfăşurat cu sprijinul Palatului Suţu, a continuat cu o alocuţiune susţinută de conf. univ. dr. Mihai Milca, sociolog şi cadru universitar al SNSPA Bucureşti. Vechi colaborator şi prieten cu Corneliu Vlad, vorbitorul a subliniat participarea autorului, de-a lungul vremii, la numeroase încleştări de forţe pe plan mondial, lucru care l-a făcut un redutabil corespondent de război, martor al unor acţiuni periculoase ce puteau deveni oricând „apocaliptice”, cu menţiunea că cel care a scris volumul „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!”, va fi primul autor român care va scoate o carte tradusă în vietnameză, până la sfârşitul anului, care să cuprindă trăiri, întâmplări şi confruntări din vremea Războiului din Vietnam.

Revenind la lucrarea propriu-zisă a lui Corneliu Vlad, merită să amintim că, în volumul său „Modelul cultural european”, Constantin Noica preciza: „A existat o genialitate a naturii, când a pus pe lume omul. În toate privinţele, omul a apărut ca o excepţie, una precară la culme, cum spun antropologii. Dar excepţia s-a prefăcut în regula Terrei, dominând în aşa fel viaţa şi făpturile de pe ea, încât a prescris şi prescrie legi noi firii. Învăţaţii luminaţi de astăzi pot surâde în faţa finalismului şi teologiei de altădată, potrivit cărora totul a fost rânduit în vederea omului; în fapt, ei înşişi practică un fel de finalism răsturnat, în sensul că acum totul poate fi făcut, desfăcut şi refăcut de om, de parcă omul ar fi apărut în vederea lucrurilor, în loc ca lucrurile să fie rânduite în vederea sa. Dacă istoria însăşi nu mai este „gândul lui Dumnezeu pe pământul oamenilor”, cum spunea Bossuet, ea a devenit „gândul omului pe pământul bunului Dumnezeu”. Excepţia a atins – fie şi în chip primejdios şi vinovat – să se prefacă în regulă. Numai că, frica omului, foamea sa, erosul său, sunt aceleaşi de la Facerea Lumii. Un om stăpânit de frică, este mai uşor de înstăpânit şi guvernat.”

La rândul său, Mihai Milca sublinia: „În cartea lui Corneliu, vechile spaime s-au resuscitat. Problema terorismului, problema unui pericol atomic, problema încălzirii globale sunt teme în carte. Ne întoarcem la spaimele omului de altădată, într-o societate, culmea, supertehnologizată”. Şi pentru că volumul de faţă a fost editat în plină pandemie de coronavirus, însuşi autorul a ţinut să aloce câteva pagini noii apocalipse create la nivel mondial şi chiar să-şi ţină efectiv discursul numai pe problematica virusului care a înspăimântat „apocaliptic”, fără precedent, o întreagă planetă.

A urmat, ca intervenţie, redactorul-şef al revistei „Semne alese”, d-na Elena Boholţ. După o experienţă de peste 20 de ani în presa centrală și de aproape doi ani cu revista (şi cenaclul) „Literatorul”, Elena pare că a simţit cu atât mai mult nevoia unei angajări culturale, în ciuda faptului că toate formele administrative care au legătură cu cel mai mic demers cultural pregetă să facă acest lucru, conştientă că, de-a lungul evoluţiei omenirii, istoria a demonstrat că popoarele care nu s-au ridicat la cultură (avarii, gepizii etc.) au dispărut de pe scara istoriei. Evident că este conştientă că, înconjurată de un grup restrâns de colaboratori, „steagul” încercărilor literare pe care îl ţine în mână nu poate fi pus pe reduta cea mai de sus a culturii naţionale, atâta vreme cât nu este sprijinită de forurile competente sau măcar de un „Mecena” care îşi dă seama ce poate însemna „culturalizarea” unei naţii. În încheiere, d-na Boholţ a precizat că revista „Semne alese” este o contopire, o îngemănare de genuri literare, scrise din suflet pentru suflete, în ideea de a publica şi încuraja nu atât „condeieri” cu nume, cât tinere talente. La o cât mai îndelungată viaţă literară!

Palatul Suțu din Capitală a găzduit vineri, pe 7 august 2020, un dublu eveniment cultural: lansarea revistei literare on-line „Semene alese” și lansarea cărții d-lui Corneliu Vlad „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică!”

Mulțumim conducerii Muzeului Municipiului București și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru sprjinul acordat.

(fotografii realizate de Gabriel Boholț)

You May Also Like

„Atingerea privirii”, o metaforă transpusă în realitate de maestrul Nicu Dumitrescu

Covasna, locul de întâlnire al spiritualității românești

„A fi religios sau a fi creștin”, o carte-mărturie despre iubirea lui Hristos

Comunicat de presă: 100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *