Logo „2021 – Anul Tudor Vladimirescu”

Acum 200 de ani, turcii au pătruns în Moldova pe la Brăila, iar în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. De aici și proiectul de lege adoptat de plenul Camerei Deputaţilor privind instituirea anului 2021 ca fiind „Anul Tudor Vladimirescu” şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu drept erou al naţiunii române.

Ca urmare, istoricul și scriitorul Vasile Lupașc ne propune un logo pe măsură și ni-l oferă gratuit pentru promovarea tuturor evenimentelor dedicate marelui erou național. Începând cu data de 7 mai 2021, logo-ul se va putea descărca gratuit, la rezoluție maximă, vectorial, de pe pagina editurii www.editura-rhea.com.

Logoul „2021 – Anul Tudor Vladimirescu” are toate drepturile rezervate Vasile Lupașc & Editura Rhea. Nicio parte din acest logo nu poate fi comercializată prin niciun fel de mijloace mecanice sau electronice, fără permisiunea în scris a autorului.Tudor Vladimirescu (1780 – 27/28 mai 1821) a învățat carte în casa boierului Ioan Glogoveanu din Craiova, devenind mai târziu administrator al moșiei acestuia. A luptat, în cadrul trupelor de panduri, în războiul ruso-turc dintre 1806-1812, obținând gradul de locotenent și fiindu-i conferit Ordinul Sf. Vladimir clasa a III-a. A primit rang boieresc (de mare clucer) de la domnitorul Constantin Ipsilanti, devenind ulterior sluger, iar între 1806-1820 a fost vătaf de plai la Cloșani. După moartea domnului Alexandru Suțu (ianuarie 1821), a organizat, cu acordul a trei boieri din Comitetul de Oblăduire – desemnat să conducă provizoriu țara -, o răscoală care, potrivit Proclamației de la Padeș (23 ianuarie), trebuia să ducă la înlăturarea de către sultan a „căpeteniilor bisericești și politicești” ce „ne sug sângele”. Tudor Vladimirescu a strâns trupe și s-a îndreptat spre București, unde a ajuns pe 20 martie, stabilindu-și tabăra la Cotroceni. El s-a retras din capitală pe 16 mai, după aproape două luni în care fusese, practic, domn, din cauza intrării în țară a trupelor otomane trimise împotriva eteriștilor (revoluționari greci conduși de Alexandru Ipsilanti – lider al societății secrete „Eteria”, care urmărea eliberarea Greciei de sub stăpânirea otomană -, ce pătrunseseră în Moldova și înaintaseră până la București). La sfârșitul lui mai, Vladimirescu a fost prins la Golești, prin trădare, și asasinat din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, a cărui mișcare o susținuse inițial. (MNIR)

You May Also Like

„Atingerea privirii”, o metaforă transpusă în realitate de maestrul Nicu Dumitrescu

Covasna, locul de întâlnire al spiritualității românești

„A fi religios sau a fi creștin”, o carte-mărturie despre iubirea lui Hristos

Comunicat de presă: 100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *