Filozofia poetului american Leonard Schwartz a fost marcată de întâlnirea cu Emil Cioran (audio)

Leonard_Schwatz
Leonard Schwartz

Poet și jurnalist american, Leonard Schwartz este autor a numeroase volume de poezie, printre care faimoasele „If” și „The New Babel”. Și-a citit poeziile la numeroase festivaluri și evenimente de gen din lumea întreagă, devenind unul dintre cei mai cunoscuți poeți americani contemporani. Conduce din 2003 seria de emisiuni radio „Cross Cultural Poetics”, una dintre cele mai longevive emisiuni de radio din SUA, care se axează pe poezie și poeți contemporani. În tinerețe a avut ocazia să-l întâlnească și să-l cunoască pe Emil Cioran, în Franța.

Întâlnirea cu filozoful român Emil Cioran (foto) i-a marcat destinul tânărului student american la filozofie, care mărturisea într-un interviu acordat unui post de radio că „retorica filozofiei ar putea aduce propriului meu scris o nouă perspectivă”. Ceea ce s-a și întâmplat, căci vocabularul și ideile filozofice se regăsesc în toată opera poetului american. Revenind la întâlnirea dintre Leonard Schwartz și Emil Cioran, care a avut loc în anul 1985, la Paris, americanul ne dezvăluie un detaliu prea puțin cunoscut de opinia publică: umorul filozofului.

În loc de încheiere, redau un citat din opera lui Cioran care caracterizează perfect întâlnirea dintre cei doi scriitori: „Orice gânditor, la început de drum, e silit să opteze, fără voia lui, între dialectică şi salcia plângătoare” .

You May Also Like

Prof. univ. dr., gl. (r.) Constantin Nițu: Viața, așa cum ți-e dată

Tudor Vladimirescu. Întâlniri astrale ale istoriei românilor

Munir Mezyed, poetul „poeziei absolute”: „Nu am ales poezia. Ea m-a ales pe mine!”

La granița dintre cer și pământ, scriitorul Dumitru Crudu a întâlnit harul creației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *