De la Paris la București, pe urmele străbunicului architect (audio)

În 2019 alături de Alexandra Ilina, arhitectul francez Jérémy Vercken de Vreuschmen câștiga un proiect AFCN, cu o sponsorizare a Uniunii Arhitecților din România (UAR), motiv care l-a încurajat și a revenit și în acest an, în România, cu un nou proiect de suflet: pe urmele străbunicului său, arhitectul Ioan Hanciu care, alături de alți colegi, construia cartierul Vatra Luminoasă, din Capitala anilor ’30 – ’40. O poveste de familie, o colecție de documente care se dorește a rămâne în memoria și istoria unei capitale europene, orașul care, pe drept, a fost numit cândva: Micul Paris.

M-am întâlnit cu Jérémy într-o dimineață frumoasă de septembrie, în inima cartierului Vatra Luminoasă. Un tânăr parizian în adevăratul sens al cuvântului! Mi s-a prezentat cu o decență coborâtă dintr-un oraș interbelic: „Numele meu este Jérémy, sunt arhitect în Franța. M-am născut la Paris, iar străbunicul meu este Ioan Hanciu, unul din arhitecții care au construit cartierul Vatra Luminoasă din București. Bunica mea, fiica arhitectului I. Hanciu, a plecat din România în anii ’60. A mers mai întâi în Tunisia și apoi în Franța. Am început să vin în București încă din copilărie, aveam 13 ani când am venit prima dată și apoi am tot venit în vacanțe. De anul trecut, am început să vin și să particip la diferite proiecte din București, iar acum am venit pentru a pregăti o expoziție care se va deschide în luna noiembrie la ICR Paris, despre cartierul Vatra Luminoasă. Scopul acestei expoziții este de a prezenta acest cartier ca un monument istoric pentru a-l proteja și pentru a-l promova, pentru că s-a păstrat bine și nu a fost distrus în ultimii 20 de ani”.

Jérémy este a treia generație de arhitecți

Pe strada unde am poposit pentru a face acest interviu, sunt încă rânduri de case interbelice, toate locuite și conservate cum s-a putut mai bine. „Casa unde ne aflăm acum” își continuă Jérémy povestea, „aparține bunicii mele și surorii ei, sora ei încă trăiește aici și defapt aici s-a și născut, iar bunica mea revine în țară alături de mine aproape în fiecare an. Am descoperit aici o arhivă incredibilă din perioada construirii acestui cartier: fotografii, planuri și multe texte de la arhitecții timpului și ne-am gândit că este foarte important să arătăm aceste lucruri nu numai francezilor, dar și românilor. Toate vor fi publicate în cartea pe care o lansăm odată cu expoziția din această toamnă la Paris.”

Jérémy este a treia generație de arhitecți în familia sa. A urmat exemplul străbunicului și bunicii sale.

„Când am terminat facultatea de arhitectură m-am gândit că este foarte important să arătăm oamenilor calitatea arhitecturii din anii ’30, pentru că între timp am pierdut mult din maniera acestei arhitecturi, din modul de gândire atunci când proiectezi, din modul de a alege materialele bune, care să dureze cel puțin 100 de ani”, precizează tânărul architect francez.

„Când vezi aceste case, vezi că materialele cu care au fost construite nu s-au stricat deloc și vorbim de lemn, cărămizi, beton. Este foarte important acest lucru și așa ar trebui să gândim pentru societatea noastră, să construim cu mai puține materiale, dar de bună calitate, pentru că este mai bine așa, iar acest concept exista acum 100 de ani și înainte chiar, și cred că este un concept bun pentru lumea de azi”, mărturisește Jérémy Vercken.

Expoziția pe care o pregătește Jérémy la Paris și care se va deschide la data de 2 noiembrie 2020, va include și poveștile găsite în casa buncii: „Francezii nu știu foarte multe despre București, un oraș care a fost o comoară a arhitectrurii și încă mai este. Chiar și cu blocurile construite în anii ‘50 – ’60, treci de ele și descoperi clădiri art deco, arhitectură neoromânească, art nouveau, și aceste lucruri sunt foarte importante pentru că astfel realizezi că Bucureștiul are multe de oferit. Iar această bogăție ne îndeamnă să pregătim încă o expoziție care va prezenta portrete ale orașului București și care, sperăm, va fi organizată în 2021, tot la Paris”.

Expoziţia „Vatra Luminoasă, modelul oraşelor-grădină în Bucureşti” se va deschide în luna noiembrie în sala de expoziţie a Institutului Cultural Român din Paris și va fi itinerată în cursul anului 2021 la École Nationale Supérieure d’architecture de Paris-Val de Seine, apoi în România la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu şi la Uniunea Arhitecților de la Bucureşti. Expoziția este realizată cu ajutorul ‘Musée d’Histoire Urbaine et Sociale

din Suresnes şi Association régionale des cités-jardins d’île-de-France.

Fotografii realizate de Mădălina Corina Diaconu


Scopul acestui proiect inițiat de către arhitectul francez Jérémy Vercken este de a păstra acest cartier Vatra Luminoasă – amplasat în Sectorul 2 al Capitalei -, ca pe un monument istoric, pentru a-l proteja .

You May Also Like

„Atingerea privirii”, o metaforă transpusă în realitate de maestrul Nicu Dumitrescu

Covasna, locul de întâlnire al spiritualității românești

„A fi religios sau a fi creștin”, o carte-mărturie despre iubirea lui Hristos

Comunicat de presă: 100 de ani de la nașterea lui Sergiu Al-George

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *