Gabriel Boholț

Gabriel Boholț

contact

Gabriel Boholț

Regizor de film și teatru (absolvent al Universității Hyperion, specializarea Regie film şi TV) Gabriel Boholț a devenit un nume cunoscut în lumea artelor vizuale cu pelicule precum „Maci de Bolero” / „Poppies of Bolero” (a obţinut premiul pentru cel mai bun film străin la categoria „Silent film”, în cadrul International Student Film Festival Hollywood), „Culegătorii de folclor” (premiul pentru Cel mai bun film etnografic 3D, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Etnografic Zlatna, jud. Alba), „Aripi frânte” (premiul special al „Fundaţiei Ioana Crăciunescu – URGENT” pentru umanitatea şi profunzimea subiectului, în cadrul Festivalului de Film Digital şi al Efectelor Speciale – FUTURE MOVIE GALAŢI 2013), „Abis”, sau filme documentare precum „Biserica Sfânta Vineri – REDIVIVA”„Ignat în Maramureșul Istoric”, „Pelerinaj în Țara Oașului”, „Clejani iubire și năpastă”. De la începutul anilor 1993, Gabriel Boholț a lucrat peste 20 de ani, ca fotoreporter sau șef departament foto la cotidiane precum „Evenimentul zilei”, „Jurnalul național”, „Realitatea românească”, „Averea”. A fost colaborator al Studioului Cinematografic „Sahia Film”, al RADEF RomâniaFilm, al agenţiei foto spaniole Tripodart, din Valencia, dar și la  revistele „Femeia”, „Privirea”, „Bravo”, „Bucureşti Match”, „Liceenii” etc.

Fotografiile lui Gabriel Boholț au obținut nenumărate premii naționale și internaționale sau au fost expuse în cadrul a multiple expoziţii colective de artă fotografică în România, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania, Spania, Ucraina, China, Japonia, Olanda, India, Israel.

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Gabriel Boholț este de părere că „dacă o cameră captează luminile și umbrele, mintea noastră este cea care dă sens imaginilor”.